Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

1 Decembrie 2020 CLUJ -APUSENI -HUNEDOARA 5 zile Autocar


Descriere

Destinatie: Romania

Durata: 1 zi, fara cazare

Man. Cozia -Râmetea -Salina Turda -Cheile Turzii - Cluj-Napoca -Pestera Ursilor -Moara de apa Rosia -Pestera Meziad -Pestera cu cristale din mina Farcu -Valea Ariesului -Campeni -Casa Memoriala Avram Iancu -Cascada Pisoaia -Dealul cu Melci -Tebea -Muzeul Aurului Brad -Castelul Corvinilor -Biserica Densus -Ulpia Traiana Sarmizegetusa -Alba Iulia
Servicii incluse: - Transport cu autocar cu climatizare, clasificat pentru transport turistic
- 4 cazari cu mic dejun la pensiuni sau hoteluri de 3* (ca exceptie 2*)
- Ghid insotitor din partea agentiei pe traseu
- Deplasare pt. vizite: Man. Cozia -Râmetea -Salina Turda -Cluj -Pesterile Ursilor si Meziad -Moara de apa Rosia -Pestera cu cristale din mina Farcu -V. Ariesului -Campeni -Casa Memoriala Avram Iancu -Cascada Pisoaia -Dealul cu Melci -Tebea -Muzeul Aurului Brad -Castelul Corvinilor -Bis. Densus -Ulpia Traiana Sarmizegetusa -Cetatea Alba Iulia
Servicii neincluse: - Supliment 5% pentru locuri preferentiale in autocar (primele 3 banchete)
- Intrarile la obiectivele turistice
- Taxa de oras pentru fiecare cazare unde aceasta este solicitata (se va achita cash de catre turisti)
Program detaliat

Ziua 1. BUCURESTI -Man. COZIA -RȂMETEA -Salina TURDA -CHEILE TURZII (cca. 475 km)

Plecare din Bucuresti, la ora 6.00, din parcarea de la Academia Militara (Universitatea de Aparare Carol I - acces dinspre Metrou Eroilor). Strabatem Valea Oltului, cel mai lung defileu din tara, unde vizitam Manastirea Cozia (sec. XIV) ctitorie a lui Mircea cel Batran, ce pastreaza in pronaos fragmente din pictura originala de sec. XIV. Continuam spre Aiud, si traversam muntii Trascaului, prin Cheile Valisoarei spre Valea Ariesului, cu un scurt popas in Râmetea pentru a admira si fotografia Piatra Secuiului. Urmeaza Salina din Turda, un adevarat muzeu de istorie al mineritului in sare, reamenajata intr-o maniera foarte pitoreasca si reintrodusa in circuitul turistic in anul 2010. Dupa ce ne cazam in zona Turda, Optional –(GRATUIT pentru min. 30 pers.) deplasare spre Cheile Turzii, pentru o drumetie printre peretii abrupti de calcar. Este necerara o minima conditie fizica si incaltaminte sport comoda. Seara ne intoarcem in zona Turda pentru cazare la o pensiune de 3*.

 

Ziua 2. CLUJ -Tara CÃLATEI -Lacul BELIS -Parcul Natural APUSENI -Valea ARIESULUI -Campeni  (cca. 190 km)

Dupa micul dejun vizitam Cluj- Napoca si parcurgem un tur panoramic cu autocarul, admirand: Catedrala Greco-catolica Sf. Iosif (sec. XIX in stil romanic cu elemente gotice), Parcul Operei, amenajat in 1885 si inconjurat de cladiri istorice, intre care: Bastionul Croitorilor (una din putinele fortificatii ale vechii Cetati ramase intacte), Palatul de Justitie (construit in 1902, in stil eclectic), Opera Nationala Romana si Teatrul National (construite in 1906 in stil neo-baroc). Urmeaza Piata Avram Iancu, dominata de statuia eroului pasoptist si Catedrala Mitropolitana (in stil bizantin), Palatul Seminarului Teologic Ortodox, Biserica Unitariana (sec. XVIII), Biserica Evenghelica (de sec. XIX, care imbina stilul baroc cu cel neoclasic). In Piata Unirii, (centrul orasului in Evul Mediu –astazi cea mai mare piata medievala din sud-estul Europei), admiram statuia lui Matyas Corvin, Palatul Banffy (sec. XVIII) un frumos edificiu baroc, ce gazduieste Muzeul de Arta si vizitam Biserica Sf. Mihail (sec. XIV) unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. Parasim Clujul si ne indreptam spre tara Cãlatei strabatand sate unguresti sau romanesti de un pitoresc deosebit: Izvoru Crisului, Sâncraiu, Calata. Intram in Parcul Natural Apuseni, unde admiram si fotografiem peisajele spectaculoase ale lacului Belis- Fantanele, apoi traversam prin inima muntilor Apuseni spre cazarea noastra din zona Vartop Bihor.

 

Ziua 3. Pestera URSILOR -Moara de apa ROSIA -Pestera MEZIAD -Pestera cu cristale din mina FARCU (cca. 185 km) 

Mic dejun. Incepem vizita la Pestera Ursilor cu cele trei galerii deschise turistilor: Galeria Emil Racovita, Galeria Ursilor si Galeria Lumanarilor, unde vom admira in traseul de cca 500 m, adevarate minuni naturale. In continuare vom admira o adevarata bijuterie din lemn- Moara de apa din Rosia, construita in secolul XIX si inca functionala. Exploram Pestera Meziad, una dintre cele mai vechi (1863) si lungi din tara (4750 m), monument al naturii si rezervatie speologica. Dimensiunile grandioase ale intrarii de 16 m inaltime, se mentin si in interior, galeriile atingand frecvent inaltimi de 20 -30 m. Pestera a fost locuita inca din paleolitic, atat de Homo sapiens, cat si de Ursus spelaeus, iar in prezent gazduieste o importanta colonie de lilieci. Urmeaza Pestera cu cristale din mina Farcu, o geoda descoperita accidental in 1987 prin intersectarea acesteia de catre o galerie de mina. Considerata o adevarata bijuterie este de o frumusete ireala, datorita abundentei si marimii cristalelor, dar si a delicatelor stalactite de tip “macaroana” ce ajungeau pana la doi metri. Desi accesul in pestera a fost imediat oprit, aceasta a fost vandalizata de mineri. In 2012 a fost amenajata si deschisa publicului. Seara ne intoarcem pentru cazare la pensiunea din zona Vartop.

 

Ziua 4. Casa Mem. Avram Iancu -Cascada Pisoaia -Dealul cu Melci -TEBEA -Muzeul AURULUI BRAD -DEVA (cca. 195 km)

Mic dejun. Pornim spre Campeni, pe Valea Ariesului, considerat capitala Tarii Motilor, cartierul general atat al iobagilor condusi de Horea, cat si al ostilor conduse de Avram Iancu in 1848-1849 si admiram statuia ecvestra a Craisorului Muntilor, precum si Casa Memoriala a acestuia din satul Incesti. Muzeul este adăpostit în casa părintească a revolutionarului pasoptist, construită în 1801, aceasta fiind o casă construită din bârne de brad, lipite și văruite în alb, pe o temelie de piatră, cu acoperiș țuguiat și terminat cu patru arcade semicirculare, unde sunt expuse obiecte personale ale conducatorului revolutiei romane de la 1848-1849 sabiile, briciul, fluiele si armele Iancului. Până în 1972 anexele casei au servit ca săli de clasă pentru școala primară din satul Incești. Expoziția etnografică cuprinde elemente de vestimentatie din Tara Motilor, drapele, documente, ceramica specifice zonei, unelte cu care se confecționau ciubere, tulnice, căruțe. La cca. 2 km distanta, vom admira Cascada Pisoaia, cunoscuta si sub numele de Cascada Miresei, care este o splendida cadere de apa de peste 18 metri inaltime, rezervatie peisagistica, aflata pe un prag stancos de calcare si inconjurata de o padure de amestec conifere-foioase. In apropiere descoperim si rezervația paleontologică Dealul cu Melci, ce protejează un bogat punct fosilifer, unicat geologic, cu o vechime de 65-70 milioane de ani. În depozitele sedimentare, formate dintr-o alternanță de conglomerate cu gresii și marne, sunt încrustate 35 de specii de moluște, cele mai reprezentative fiind gasteropodele marine din genul Acteonella, cu speciile Gigantea și Lamarki Cenura. Continuam spre Tebea, unde vom afla legenda Gorunului lui Horea, un stejar vechi de 400 de ani si circumferinta de 9 m si vom vizita mormantul lui Avram Iancu. In Brad vom vizita Muzeul Aurului, unic in lume prin faptul ca sunt prezentate exponate din aur nativ, care nu au fost niciodata prelucrate de vreun bijutier. Deplasare la Deva pentru cazare la o pensiune 3*. Optional, urcam cu funicularul pentru a vizita Cetatea Devei (mentionata documentar in sec. XIII), una din cele mai importante fortificatii din Transilvania.

 

Ziua 5. Cast. CORVINILOR -Bis. DENSUS -Ulpia Traiana SARMISEGETUSA -ALBA IULIA -BUCURESTI (cca. 510 km)  

Mic dejun. Dimineata incepem vizita la Castelul Corvinilor (sec. XIV) transformat de Iancu de Hunedoara intr-un mare palat gotic (in sec. XV) unde admiram: portile cetatii, turnurile, santul exterior, capela, Sala Dietei, Palatul Administrativ. In continuare, vizitam Biserica Sf. Nicolae din Densus (sec. XIII), una dintre cele mai vechi biserici de tip bizantin din tara noastra, avand o infatisare ciudata, cu diferite elemente de decor la exterior, provenite de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflata la cativa km distanta. Pictura murala, destul de bine conservata, a fost realizata de un pictor care a lucrat si la ansamblul de la Curtea de Arges. Urmeaza Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta capitala a provinciei romane Dacia, situată la cca. 40 de km de Sarmizegetusa Regia, capitala anterioară a regatului dac. Se pot observa ruinele amfiteatrului, ale Templului zeitei Nemesis si ale Forului lui Traian. Ne deplasam apoi spre Alba Iulia (dezvoltata pe locul anticului castru roman Apulum), unde vizitam Cetatea Alba Carolina (restaurata minutios)- o fortareata cu bastioane de tip Vauban, construita in sec. al XVIII-lea. Seara, intoarcere in Bucuresti (Academia Militara), in functie de trafic si conditiile meteo.


Destinatie: Romania

Durata: 1 zi, fara cazare

Man. Cozia -Râmetea -Salina Turda -Cheile Turzii - Cluj-Napoca -Pestera Ursilor -Moara de apa Rosia -Pestera Meziad -Pestera cu cristale din mina Farcu -Valea Ariesului -Campeni -Casa Memoriala Avram Iancu -Cascada Pisoaia -Dealul cu Melci -Tebea -Muzeul Aurului Brad -Castelul Corvinilor -Biserica Densus -Ulpia Traiana Sarmizegetusa -Alba Iulia
Servicii incluse: - Transport cu autocar cu climatizare, clasificat pentru transport turistic
- 4 cazari cu mic dejun la pensiuni sau hoteluri de 3* (ca exceptie 2*)
- Ghid insotitor din partea agentiei pe traseu
- Deplasare pt. vizite: Man. Cozia -Râmetea -Salina Turda -Cluj -Pesterile Ursilor si Meziad -Moara de apa Rosia -Pestera cu cristale din mina Farcu -V. Ariesului -Campeni -Casa Memoriala Avram Iancu -Cascada Pisoaia -Dealul cu Melci -Tebea -Muzeul Aurului Brad -Castelul Corvinilor -Bis. Densus -Ulpia Traiana Sarmizegetusa -Cetatea Alba Iulia
Servicii neincluse: - Supliment 5% pentru locuri preferentiale in autocar (primele 3 banchete)
- Intrarile la obiectivele turistice
- Taxa de oras pentru fiecare cazare unde aceasta este solicitata (se va achita cash de catre turisti)
Program detaliat

Ziua 1. BUCURESTI -Man. COZIA -RȂMETEA -Salina TURDA -CHEILE TURZII (cca. 475 km)

Plecare din Bucuresti, la ora 6.00, din parcarea de la Academia Militara (Universitatea de Aparare Carol I - acces dinspre Metrou Eroilor). Strabatem Valea Oltului, cel mai lung defileu din tara, unde vizitam Manastirea Cozia (sec. XIV) ctitorie a lui Mircea cel Batran, ce pastreaza in pronaos fragmente din pictura originala de sec. XIV. Continuam spre Aiud, si traversam muntii Trascaului, prin Cheile Valisoarei spre Valea Ariesului, cu un scurt popas in Râmetea pentru a admira si fotografia Piatra Secuiului. Urmeaza Salina din Turda, un adevarat muzeu de istorie al mineritului in sare, reamenajata intr-o maniera foarte pitoreasca si reintrodusa in circuitul turistic in anul 2010. Dupa ce ne cazam in zona Turda, Optional –(GRATUIT pentru min. 30 pers.) deplasare spre Cheile Turzii, pentru o drumetie printre peretii abrupti de calcar. Este necerara o minima conditie fizica si incaltaminte sport comoda. Seara ne intoarcem in zona Turda pentru cazare la o pensiune de 3*.

 

Ziua 2. CLUJ -Tara CÃLATEI -Lacul BELIS -Parcul Natural APUSENI -Valea ARIESULUI -Campeni  (cca. 190 km)

Dupa micul dejun vizitam Cluj- Napoca si parcurgem un tur panoramic cu autocarul, admirand: Catedrala Greco-catolica Sf. Iosif (sec. XIX in stil romanic cu elemente gotice), Parcul Operei, amenajat in 1885 si inconjurat de cladiri istorice, intre care: Bastionul Croitorilor (una din putinele fortificatii ale vechii Cetati ramase intacte), Palatul de Justitie (construit in 1902, in stil eclectic), Opera Nationala Romana si Teatrul National (construite in 1906 in stil neo-baroc). Urmeaza Piata Avram Iancu, dominata de statuia eroului pasoptist si Catedrala Mitropolitana (in stil bizantin), Palatul Seminarului Teologic Ortodox, Biserica Unitariana (sec. XVIII), Biserica Evenghelica (de sec. XIX, care imbina stilul baroc cu cel neoclasic). In Piata Unirii, (centrul orasului in Evul Mediu –astazi cea mai mare piata medievala din sud-estul Europei), admiram statuia lui Matyas Corvin, Palatul Banffy (sec. XVIII) un frumos edificiu baroc, ce gazduieste Muzeul de Arta si vizitam Biserica Sf. Mihail (sec. XIV) unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. Parasim Clujul si ne indreptam spre tara Cãlatei strabatand sate unguresti sau romanesti de un pitoresc deosebit: Izvoru Crisului, Sâncraiu, Calata. Intram in Parcul Natural Apuseni, unde admiram si fotografiem peisajele spectaculoase ale lacului Belis- Fantanele, apoi traversam prin inima muntilor Apuseni spre cazarea noastra din zona Vartop Bihor.

 

Ziua 3. Pestera URSILOR -Moara de apa ROSIA -Pestera MEZIAD -Pestera cu cristale din mina FARCU (cca. 185 km) 

Mic dejun. Incepem vizita la Pestera Ursilor cu cele trei galerii deschise turistilor: Galeria Emil Racovita, Galeria Ursilor si Galeria Lumanarilor, unde vom admira in traseul de cca 500 m, adevarate minuni naturale. In continuare vom admira o adevarata bijuterie din lemn- Moara de apa din Rosia, construita in secolul XIX si inca functionala. Exploram Pestera Meziad, una dintre cele mai vechi (1863) si lungi din tara (4750 m), monument al naturii si rezervatie speologica. Dimensiunile grandioase ale intrarii de 16 m inaltime, se mentin si in interior, galeriile atingand frecvent inaltimi de 20 -30 m. Pestera a fost locuita inca din paleolitic, atat de Homo sapiens, cat si de Ursus spelaeus, iar in prezent gazduieste o importanta colonie de lilieci. Urmeaza Pestera cu cristale din mina Farcu, o geoda descoperita accidental in 1987 prin intersectarea acesteia de catre o galerie de mina. Considerata o adevarata bijuterie este de o frumusete ireala, datorita abundentei si marimii cristalelor, dar si a delicatelor stalactite de tip “macaroana” ce ajungeau pana la doi metri. Desi accesul in pestera a fost imediat oprit, aceasta a fost vandalizata de mineri. In 2012 a fost amenajata si deschisa publicului. Seara ne intoarcem pentru cazare la pensiunea din zona Vartop.

 

Ziua 4. Casa Mem. Avram Iancu -Cascada Pisoaia -Dealul cu Melci -TEBEA -Muzeul AURULUI BRAD -DEVA (cca. 195 km)

Mic dejun. Pornim spre Campeni, pe Valea Ariesului, considerat capitala Tarii Motilor, cartierul general atat al iobagilor condusi de Horea, cat si al ostilor conduse de Avram Iancu in 1848-1849 si admiram statuia ecvestra a Craisorului Muntilor, precum si Casa Memoriala a acestuia din satul Incesti. Muzeul este adăpostit în casa părintească a revolutionarului pasoptist, construită în 1801, aceasta fiind o casă construită din bârne de brad, lipite și văruite în alb, pe o temelie de piatră, cu acoperiș țuguiat și terminat cu patru arcade semicirculare, unde sunt expuse obiecte personale ale conducatorului revolutiei romane de la 1848-1849 sabiile, briciul, fluiele si armele Iancului. Până în 1972 anexele casei au servit ca săli de clasă pentru școala primară din satul Incești. Expoziția etnografică cuprinde elemente de vestimentatie din Tara Motilor, drapele, documente, ceramica specifice zonei, unelte cu care se confecționau ciubere, tulnice, căruțe. La cca. 2 km distanta, vom admira Cascada Pisoaia, cunoscuta si sub numele de Cascada Miresei, care este o splendida cadere de apa de peste 18 metri inaltime, rezervatie peisagistica, aflata pe un prag stancos de calcare si inconjurata de o padure de amestec conifere-foioase. In apropiere descoperim si rezervația paleontologică Dealul cu Melci, ce protejează un bogat punct fosilifer, unicat geologic, cu o vechime de 65-70 milioane de ani. În depozitele sedimentare, formate dintr-o alternanță de conglomerate cu gresii și marne, sunt încrustate 35 de specii de moluște, cele mai reprezentative fiind gasteropodele marine din genul Acteonella, cu speciile Gigantea și Lamarki Cenura. Continuam spre Tebea, unde vom afla legenda Gorunului lui Horea, un stejar vechi de 400 de ani si circumferinta de 9 m si vom vizita mormantul lui Avram Iancu. In Brad vom vizita Muzeul Aurului, unic in lume prin faptul ca sunt prezentate exponate din aur nativ, care nu au fost niciodata prelucrate de vreun bijutier. Deplasare la Deva pentru cazare la o pensiune 3*. Optional, urcam cu funicularul pentru a vizita Cetatea Devei (mentionata documentar in sec. XIII), una din cele mai importante fortificatii din Transilvania.

 

Ziua 5. Cast. CORVINILOR -Bis. DENSUS -Ulpia Traiana SARMISEGETUSA -ALBA IULIA -BUCURESTI (cca. 510 km)  

Mic dejun. Dimineata incepem vizita la Castelul Corvinilor (sec. XIV) transformat de Iancu de Hunedoara intr-un mare palat gotic (in sec. XV) unde admiram: portile cetatii, turnurile, santul exterior, capela, Sala Dietei, Palatul Administrativ. In continuare, vizitam Biserica Sf. Nicolae din Densus (sec. XIII), una dintre cele mai vechi biserici de tip bizantin din tara noastra, avand o infatisare ciudata, cu diferite elemente de decor la exterior, provenite de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflata la cativa km distanta. Pictura murala, destul de bine conservata, a fost realizata de un pictor care a lucrat si la ansamblul de la Curtea de Arges. Urmeaza Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta capitala a provinciei romane Dacia, situată la cca. 40 de km de Sarmizegetusa Regia, capitala anterioară a regatului dac. Se pot observa ruinele amfiteatrului, ale Templului zeitei Nemesis si ale Forului lui Traian. Ne deplasam apoi spre Alba Iulia (dezvoltata pe locul anticului castru roman Apulum), unde vizitam Cetatea Alba Carolina (restaurata minutios)- o fortareata cu bastioane de tip Vauban, construita in sec. al XVIII-lea. Seara, intoarcere in Bucuresti (Academia Militara), in functie de trafic si conditiile meteo.