Vizita in Republica Dominicana


Vizita  in Republica Dominicana 

   In luna martie am fost invitati de catre partenerii nostrii sa vizitam Republica Dominicana, sa inspectam hotelurile din zona, dar si sa putem vedea fabuloasele peisaje si plaje ale insulei.



   Multi dintre Dvs cunoasteti insula si plajele acesteia datorita show’ului Survivor, si da , am avut sansa sa vedem si cateva “trasee” ale faimoasei emisiuni. 
A fost descoperita de Cristofor Columb, in anul 1492 si este a doua insula ca marime din Arhipelagul Antilelor Mari, fiind denumita, de cel care a descoperit-o,” Cel mai frumos loc de pe Pământ ". Este o insula cunoscuta in principal pentru plajele cu nisip foarte fin si alt, pentru culorile ametitoare ale apei si pentru palmierii ( cocotieri ) care-ti ofera umbra si hrana.
Este una din cele mai mari insule din Marea Caraibilor , alaturi de Puerto Rico, Jamaica, Cuba – toate cele 4 insule fiid a  pe o placa tectonica, care din fericire nu pune mari probleme.



   Dupa un zbor direct care a durat 11 ore cu  o aeronava Airbus A330 a companiei GullivAir, care trebuie sa spun ca are  scaune destul de confortabile, rabatabile, am avut cina – mincare buna si mic dejun care a constat din snakuri , ceai, cafea, suc; bauturile alcoolice fiind contra cost,  am ajuns in aeroportul La Romana. 
Punta Cana se afla cam la 70 km de aeroportul La Romana, am fost preluati de autocar si transferati la hotel.
Pentru a calatori in Republica Dominicana este necesar sa aveti un pasaport valabil minim 6 luni, si este recomandat sa aveti si o asigurare medicala de calatorie. In martie 2022 nu a fost necesar test covid si nici certificat de vaccinare, doar trebuie completat formularul de sanatate.
 Alimentarea electrica este  110V, dar majoritatea hotelurilor aveau variante si pt europeni sau se putea conecta la prize direct cu usb. 
Cursul de schimb 1 USD = 53 pesos, iar in majoritatea locurilor se poate achita cu USD, inclusive in magazinele de tip supermarket. 
Multi localnici din Dominicana (aprox 3 milioane) – pleaca sa lucreze in America sau in alte tari, restul de 10 milioane au ramas in tara si multi dintr ei (ne-a spus ghidul) , lucreaza doar citeva ore pe zi pentru a-si procura necesarul zilnic. 
In republica Dominicana pretul la motorina / benzina este acelasi la toate benzinariile si este stabilit de catre guvern, (aprox 294 pesos / gallon – care inseamna aprox 1,30 usd / litru). 
Apartamente de vinzare de la 47.000 usd – pina la 115.000 usd – iar inchirierea unui apartament porneste de la 500 usd / luna. Baseball – ul este sportul national.
Salariul mediu este de aprox 450 usd / luna, iar lucratorii din turism sunt mai avantajati – cei care lucreaza in cadrul hotelurilor cistiga mult mai bine decit un angajat al bancii, sau un professor sau politist. 



   Ce este minunat la aceasta destinatie, ca esti intr-o muzica continua, peste tot toata lumea canta, danseaza, zambeste, si aici ca si in Thailanda – oamenii nu au foarte multe, dar au fericirea si bucuria de a trai. 
   In aceste 8 zile in Dominicana, am simtit cum e sa TRAIESTI 100% , cum e sa auzi muzica care te face sa vibrezi, tot timpul, sa mergi in pas de dans, sa iti dai voie sa faci pasi  gresiti, dar sa vrei sa inveti sa dansezi ….



   La hoteluri am fost foarte uimita sa vad ca este folosita MACETA – pt taierea gardurilor vii, a plantelor crescute prea mult,iar ulterior ghidul ne-a spus ca maceta este principala unealta in Dominicana. 
   Hotelurile aveau un grad de ocupare de peste 94% - multi dintre turisti fiind din Europa si America . Am auzit vorbindu-se engleza, franceza, germana si de asemenea am constatat ca erau foarte multi tineri in vacanta. Cuplurile mai virstinice – stau minim 2-3 saptamini. 
Low season in Dominicana este considerat in lunile Iulie – Septembrie iar cea mai buna perioada pentru a calatori in Republica Dominicana este din decembrie pana la  sfirsitul lui martie – cind umiditatea este mai redusa. Din Aprilie umiditatea creste si este mai cald. 
Soarele in Republica Dominicana este de aproximativ 8 ori mai puternic decat cel din Romania. 

Ce am vizitat: 
SAONA ISLAND 
Din Bayahibe care in trecut era un sat pescaresc,  acum este un loc turistic si punctul de plecare spre  Saona Island, am luat o salupa rapida iar pe drum ne-am oprit in mijlocul marii unde datorita unui banc de nisip – apa era foarte mica – ei o numesc  PISCINA NATURALA , si am putut vedea stele de mare foarte mari. 



Am trecut pe linga padurea de mangrove, acestea cresc unde apa dulce se intilneste cu apa sarata , si pot forma un nou teren si aici am vazut si unul din locurile unde se tine concursul SURVIVOR. 
Saona Island este o bucatica de Rai cu nisip alb si paduri de palmieri , muzica minunata, localnice care iti ofera un masaj nemaipomenit,  iar la prinz s-au incins gratarele pentru a ne oferi o masa copioasa. Returul l-am facut cu un catamaran si  s-a dansat tot drumul. 

O alta excursie a fost in capitala Santo Domingo , din Punta Cana – Bavaro Beach de unde eram cazati- sunt aproximativ 200 km – si am facut aprox 3 ore pe sens. 



Vantul pe aceasta insula bate intotdeauna de la est si cum e vremea dimineata in Punta Cana asa va fi in citeva ore in Santo Domingo – inainte sa plecam ploua in Punta Cana : ( 
Am trecut pe langa Bocacica – care este cea mai apropiata plaja de Santo Domingo – acolo merg localnicii la plaja. 

Nu se stie exact cati locuitori sunt in Santo Domingo – asadar populatia este estimata este de 4,5 milioane locuitori. 

   Am avut o oprire in Parcul National Los Tres Ojos – cu o suprafata de 1 milion metri patrati, este un spatiu format dintr-un sistem de pesteri si lacuri fiind al doilea loc ca numar de vizitari al ariilor protejate din Dominicana. 
In pesteri exista lilieci, pesti, broaste testoase, sopirle care se gasesc printre plante si liane. 

   Urmatoarea oprire a fost la FARO A COLON care inseamna Farul lui Columb, este un mausoleu monument care a fost construit in forma de cruce si este o constructie impozanta (se poate vedea chiar din Puerto Rico) a fost construit ca un tribut adus lui Cristofor Columb. Exista o expozitie a tuturor statelor – deci si Romania are un mic loc acolo. 



   In cele din urma am ajuns in Santo Domingo – care este capitala Republicii Dominicane. Acest oraș a fost construit după colonizarea noii lumi și a fost considerat prima capitală americană.  A fost si casa lui Cristofor Columb pentru o perioada  dar si locul unde ramasitele acestuia au fost aduse in 1542 la cererea fiului sau Diego, fiind inmormantat in catedrala orasului, pana in anul 1975 cand Franta a cucerit Republica Dominicana.

   La intrarea in oras am avut impresia ca suntem intr-un cartier ca acelea din filme (ghetou) – unde nu prea ai vrea sa te aventurezi, toate blocurile avand gratii de sus pina jos la geamuri si balcoane – ghidul ne-a spus ca acestea sunt in primul rand ca sa se poata dormi cu geamul deschis, sa se simta in siguranta si in al doilea rand sa poata impodobi balconul ( cu flori si cu tot ce le mai vine in cap );
   Cele mai importante cladiri coloniale din oras se afla in cartierul Zona Colonial. Aceasta zona a fost declarata mostenire a patrimoniului universal UNESCO in 1990, ne-am oprit si la Cladirea Guvernului care era impozanta – arata foarte frumos in contrast cu ce vazuseram pina atunci. 
Ploaia ne-a ajuns din urma, asa ca exact cind intram sa vizitam Palatul Virreinal de Diego Colon ploaia a inceput dar am avut norocul sa fim la adapost. Palatul este prima resedinta a fiului lui Cristofor Columb. 
Santo Domingo a fost creat ca o copie a orasului Toledo. Catedrala se afla intr-o piateta unde exista si statuia lui Cristofor Columb. 

Ce altceva mai poti face pe insula? 
Explorează lumea subacvatică sau traseele montane cu păduri tropicale și cascade spectaculoase 
Ca si cazare, sunt hoteluri foarte frumoase atat in zona Punta Cana – plaja Bavaro – unde Marea Caraibilor se intalneste cu Oceanul Atlantic si in perioada in care am fost  (Martie 2022) exista un curent in apa si valuri puternice ceea ce facea dificil inotul, dar am vizitat si hoteluri in BAYAHIBE si CAP CANA , ambele fiind la Marea Caraibilor – in golfulete, unde apa este linistita si fara valuri. 



   Majoritatea hotelurilor au parte de ADULTS ONLY si parte de FAMILY – asta presupune ca sunt cladiri separate, receptii separate, locuri pentru plaja separate, piscine separate. Mai exista ( pt ambele parti si adults only si family ) – o zona pt CLIENTII PREMIUM – care au la randul lor receptie separata, iar unele hoteluri ofera restaurant pt mic dejun si prinz a la carte ( nu buffet ).
In Bayahibe – mi-a placut foarte mult hotelul HILTON LA ROMANA 5* 
ca hotel 4* recomand  Catalonia Grand Dominicus – format din mai multe vile fiecare grup de vile colorate altfel si denumite altfel, bar cu sucuri naturale incluse in prêt. 

In CAP CANA – hotelul HYAT – la fel impartit in zona pt familii ZIVA si zona pt adults only ZILARA , sunt 11 restaurante a la carte , iar pt doritorii de sport o zona foarte mare cu multe aparate , cu orar pentru activitatile sportive , restaurant pt vegetarieni si vegani ( mincare nepreparata ) si care pregateste mincarea pe loc , aqua park imens si zona de spa foarte mare. 

             

Tot in CAP CANA – hotelul SANCTUARY – doar pt adulti , asa cum ii spune si numele este un hotel pt persoane care doresc relaxare , sau care merg pentru retreat. 

Un hotel cu foarte multe activitati pt copii – BAHIA PRINCIPE FANTASIA

Complexul IBEROSTAR SELECTION BAVARO –  nivelul  CORAL mi-a placut mult – format din 20 bungalow-uri renovate , se afla linga plaja.

 Primul hotel in care am fost cazati OCCIDENTAL PUNTA CANA, un hotel corect calitate – pret , camerele standard aveau mobilierul putin imbatrinit , dar gradinile , restaurantele, mancarea, plaja au compensat.  Sunt 6 restaurante a la carte – incluse in pret – se face rezervare, 7 baruri, minibar inclus care se completa zilnic, ore de dans (merengue si bachata). In fiecare corp de cladire (am fost cazata in cladirea 26 – linga plaja si ca un pont, camerele de la parter sint minunate – cu iesire in gradina, nu a fost necesar aerul conditionat) – sunt aparate de gheata pe fiecare palier si desk – pt orice intrebare, sau pentru a chema masinuta care te transporta in diferite parti ale resortului .  


Ultimele 3 nopti am fost cazata la Punta Cana Princess – un hotel care se intinde pe o suprafata mare , cu foarte multe animale prin gradini ( pauni, rate, testoase ) , restaurant a la carte si plaja amenajata cu umbrelute din stuf,mincarea si serviciile foarte bune.

In incheiere pot spune ca Republica Dominicana este o destinatie pentru toate varstele, cupluri, familii cu copii, seniori, toti gasind ceva de facut in aceasta insula paradisiaca!





SOURCE AND TAGS