Vacanta de Paste in Zanzibar


Vacanta de Paste in Zanzibar



De cativa ani vroiam sa ajungem in Zanzibar, dar am ajuns la momentul potrivit cand am fost pregatita sa ajung acolo. Nu am stiut ca trebuie sa fii pregatit sa ajungi intr-o destinatie exotica, am crezut doar ca trebuie sa gasesc biletele potrivite pentru vacanta. 
Dar Zanzibar este o EXPERIENTA si cand esti pregatit pentru aceasta experienta este minunat pentru ca te poti bucura de tot ce are de oferit. 

Sa incepem cu inceputul, am ales sa zburam din nou cu Qatar, noi fiind frequent flyer la Qatar, dar, din pacate, pandemia si-a pus amprenta chiar si pe compania nr. 1 din lume, astfel ca pentru escale mai lungi Qatar'ul nu mai ofera nimic (si nu vorbesc doar de cazarea care inainte exista in programul lor), dar nici macar vouchere de mancare sau apa, sa nu mai vorbesc ca la retur au avut overbooking. Deci, acesti ani, si-au pus amprenta chiar si pe companiile nr. 1 in lume. 

Dupa zborul pana in Zanzibar, ajungem pe aeroportul micut, completam tot felul de formulare - la care NU SE UITA NIMENI, doar le arunca intr-un colt, schimbam banii  pt ca am primit informatia ca cel mai bun curs este in aeroport (contrar tuturor celorlalte tari in care am ajuns noi); recomandat este sa mergeti cu dolari americani, iar cardurile bancare ... cam ies din ecuatie, in primul rand nu sunt foarte multe locuri unde sa poti plati cu cardul, iar ATM'urile sunt foarte rare si au comisioane destul de piperate, la fel si comerciantii aceia putin care au POS au un comision mare pentru plata cu cardul.

In afara aeroportului ne asteapta masina ca sa facem transferul si dupa aproximativ o ora si jumatate ajungem la locul de cazare MAMBO BEACH VILLAS. Drumul de la soseaua principala pana la cazare este ceva … doar de rupt masina, si nu am inteles de ce nu se niveleaza drumul (nu zic de asfaltat ), dar este o intrebare in van, pentru ca am mers pe astfel de drumuri sa ajungem la diverse plaje, trecand pe langa resorturi de 5*, fiind la fel - deci este o chestie generala. 



In Zanzibar exista un mix de africani, indieni, arabi si cativa portughezi, 80% din populatie fiind de religie musulmana - drept urmare in perioada in care am fost – aprilie 2022 - la ei era Ramadan. 
In scoli se invata in ENGLEZA si  Swahili obligatoriu si limba araba este optionala, limba araba se invata la scolile islamice pentru rugaciuni. 
Cand mergi in ZANZIBAR – HAKUNA MATATA si POLE POLE sunt cuvintele care-ti intra instant in dictionarul propriu. 
Daca vrei sa multumesti in Swahili – ASANTE SANA 
Daca ii auziti spunand KARIBU SANA – inseamna Cu Placere !

Complexul  MAMBO BEACH VILLAS este format din 11 bungalouri  tradiționale, gradina plina de vegetatie, palmieri in curte, hamace unde poți simți briza oceanului, loc pentru masaj; camerele sunt spațioase și curate cu un pat – foarte inalt, o adevarata aventura sa ajungi in pat : ), un dulapior  unde se afla si seiful, baie, aer conditionat, frigider. Am mai vizitat si alt loc de cazare unde camerele aratau la fel doar ca erau mai mici. Gradina era foarte draguta si piscina de asemenea. 
Curentul se poate intrerupe din diferite motive, revine destul de repede. 



Locatia se afla in Matemwe pe partea de nord est a insulei. In perioada in care am fost noi, apa “pleca” (refluxul) destul de mult si nu am putut face baie in ocean langa cazare.  Nisipul este extrem de fin pe toate plajele. 

In prima zi ne-am acomodat cu locatia, am dat comanda pt masa de seara (imediat ce am ajuns - adica in jur de ora 11:00) - pentru ca in Zanzibar toti sunt pe modul POLE POLE (incet incet ), si ca sa poti astepta DOAR 30 - 40 minute e musai sa dai comanda dimineata (pt masa de seara). 
Daca mergi cu ideea ca tu platesti, si ca trebuie sa-ti aduca imediat mancarea, nu faci decat sa ajungi sa fii plin de frustrari, ca tot nu se va intimpla. 

A doua zi am mers la Mnemba Island – si …am ajuns in PARADIS. 
Se spune ca aceasta insula apartine lui Bill Gates, deci nu am putut calca pe nisipul alb al acestei insule, in schimb de jur imprejurul ei  - am avut oprire pentru snorkeling, oprire pe o limba de nisip - fiind in mijlocul oceanului - apa ne venea pana la coapse, am fost sa vedem delfinii care ne-au incantat privirile. Din pacate - localnicii ca sa multumeasca turistii - turau motoarele barcilor ca sa ajunga fix langa delfini, si acestia se speriau si se ascundeau, dupa care apareau in alt loc si aveau parte acelasi lucru, din nou si din nou si din nou. Am simtit o mare tristete, localnicii fac asta pentru e ne bucura, dar animalele sufereau si eu personal la un moment dat nu m-am mai putut bucura de ce se intimpla.



In aceasta excursie am fost serviti cu apa si muuulte fructe - a fost un adevarat festin cu fructe tropicale (ananas, mango, litchi, banane, portocale verzi), mancate in ocean - ne serveau pe tavi improvizate cu aceste fructe. 
A fost o excursie minunata si o recomand tuturor celor care ajung in Zanzibar. Avantajul nostru a fost ca nu am avut nevoie de transfer cu autocarul pentru ca insula este vis-à-vis de cazare, asa ca am luat doar barcile de pe plaja. 
Liderul celor care conduceau barcile – a venit sa-mi spuna sa plecam, dar noi eram asa de relaxati, si ne bucuram asa de tare de apa aceea, incat l-am rugat sa mai stam 15 minute, fara sa realizez motivul pentru care ne spunea sa plecam….”pleca” apa si nu mai puteam ajunge la mal, fapt care s-a si intamplat si se tot lovea barca de corali, deci in loc de 30 min am facut aproape o ora pntru ca se mergea foarte incet. Acolo e bine sa asculti de localnici indiferent cat de mult ti-ai dori sa mai poposesti in acel Paradis. 
Pentru ca ne-a placut foarte mult, am mai mers intr-o alta zi cu o parte din grup care-si dorea sa repete experie
 
Cea de-a treia zi a fost dedicata nordului insulei si am ajuns pe plaja din Nungwi unde ne-am relaxat, am inotat, dupa care am mancat intr-un restaurant unde la prima vedere nu ai fi vrut sa te opresti, dar acolo am avut parte de unele din cele mai bune mancaruri,in plus a fost si ieftin. 



Dupa Nungwi am mers pe plaja Kendwa unde trebuia sa admiram apusul – dar citiva nori au ascuns acel apus. In schimb a fost locul unde Iasmina, fata cea mare, a fost scufundatorul sef pentru a aduce la suprafata stelutele de mare (nu le-am scos din apa ca sa nu le stresam, doar le tineam in apa ca sa poata toata lumea sa le admire si bineinteles sa se pozeze cu minunatele stelute de mare). 



In urmatoarea zi am fost la Spice Farm + Stone Town + insula Nakupenda (la fel o bucatica de nisip in mijlocul oceanului – unde puteai sa stai sa te relaxezi si sa inoti in apa minunata a oceanului ). 
Aceasta zi ne-a “incercat” pe toti, pentru ca ploaia nu a vrut sa se opreasca. 



La Spice Farm, am facut cunostinta cu multe dintre mirodenii, am mirosit, am testat, am vazut cum arata scortisoara, piperul, cafeaua, vanilia, turmericul, portocalele verzi, am invatat ca vanilia se polenizeaza manual si este o planta parazit, am luat parte la confectionarea unei bijuterii confectionata din Manioc sau tapioca, am degustat pomelo cules atunci (are alt gust decat pomelo cu care suntem noi obisnuiti), am invatat ca piperul daca vrei sa fie verde il culegi atunci cind e verde, daca vrei sa fie rosu il culegi in momentul cind e rosu, daca vrei sa fie alb il culegi cand e rosu si-l bagi in apa fierbinte, iar ca sa fie negru, atunci cind e verde sau rosu il culegi ca apoi sa-l lasi la uscat. 
Covid-ul a fost si in Zanzibar dar cum ei consuma foarte mult ghimbir, nu a putut sa stea prea mult timp - pentru ca nu-i place ghimbirul : ) 
De asemenea localnicii au si cateva remedii naturiste :
  • Daca esti racit – ceai de ghimbir cu usturoi. 
  • Daca vrei sa scazi in greutate lime + ghimbir + apa fierbinte 
  • Pentru a diminua ridurile: miere + aloe + curcuma 
  • Pentru dureri articulatii: ceai de curcuma 
  • Pentru detox: lapte + curcuma + miere + ghimbir 
Ca sa fie experienta completa, masa de pranz a avut loc intr-un adapost din ferma de mirodenii,  ne-au rugat sa ne descaltam  pentru ca intindeau “covoarele” ca sa luam loc sa putem manca. De unde toti eram putin “crispati”, cum sa stam pe jos? cum sa ne descaltam? oare ce este de mincare? multi au spus ca nu mananca, dar in momentul in care au venit cu mai multe vase, si treceau pe la toti si ne puneau mancare - am mancat.  Bine??? Putin spus! In sfirsit am mancat traditional, mancare ce a fost minunata. 



Ca sa ne faca un cadou, au construit din frunze de palmier coroane, cravate pt barbati si bratari pt doamne. Ce pot sa spun este ca aceasta experienta nu poate fi ratata. 

Dupa care a urmat vizita in Stone Town - orasul lui Freddie Mercury, am vazut si casa - muzeu unde s-a nascut, oraselul mic cu cladiri cu arhitectura araba si indiana,  cu multe stradute pline de magazine, dar din pacate bucuria de a vizita acea parte a insulei ne-a fost luata de ploaia care nu a vrut sa se opreasca. 



Ne-au intrebat de citeva ori daca vrem sa mergem pe insula NAKUPENDA (in traducere TE IUBESC), noi am insistat ca vrem, din nou, fara sa ne gandim ca oceanul poate fi agitat. Am luat barcile, ne-am leganat destul de tare dar intr-un final am ajuns si la Nakupenda, cand ploaia s-a mai oprit si am facut baie in oceanul cald. 



In Zanzibar daca vrei sa inoti si ploua nu e nici o problema, pentru ca apa in ocean este asa de calda la fel ca si apa de la ploaie care nu te incomodeaza deloc. Doar te bucuri sa inoti in apa aceea de o culoare fantastica. 



Urmatoarea zi aveam de ales sa stam la cazare - sa ne odihnim sau sa mergem intr-o alta excursie BLUE SAFARI, in acea zi grupul s-a impartit, o parte a mers in excursie si o parte a ramas la relaxare. 


Cea mai buna decizie pentru noi, sa mergem intr-o noua excursie SAFARI BLUE – de fapt asa se numeste prima firma care a facut aceasta excursie, si acum practic excursia a preluat numele companiei  : ) !

Prima oprire a fost pt snorkeling (am inversat un pic activitatile la sugestia tour-liderului local - pt a avea bucatica de plaja doar pt noi), deci am inceput cu snorkeling, dupa care am mers pe insula KWALE unde am avut un pranz foarte bogat si mancare buna traditionala, am avut putin timp pentru "shopping" (surprinzator – pe acea insula preturile erau mai mici decat in alta parte) am pornit prin padure pina la Baobabul vechi de 600 de ani - care a cazut si practic coroana lui cazuta a facut noi radacini si un nou copac . 


Urmatoarea oprire a fost la Blue Lagoon, sau piscina naturala inconjurata de mangrove -  unde am facut o baie minunata, iar cireasa de pe tort a fost oprirea la Pungume Island - o bucatica de nisip (cand am trecut spre Kwale - era foarte aglomerata, turisti, tarabe, pentru ca era destul de lata si lunga), cand am ajuns noi era acoperita de apa cam 3 sferturi dar a fost magic ca era doar pentru noi. Ne-am bucurat precum copiii de “insula noastra” - de baie, de nisipul fin si alb. 
Am plecat cu barca, apoi cu microbuzul si seara am ajuns la cazare bucurosi ca am avut o noua zi plina si inca pastrand peisajele de vis in minte. 



Penultima zi, am plecat tot cu un microbuz - autocar spre Jozani Sanctuary pentru a admira broastele testoase de peste 60 ani, si sa tinem in palme broscutele testoase de doar  o saptamana, copiii s-au bucurat sa atinga serpi, sa vada iguane, si sa dea de mancare la broastele testoase marine. Am plecat spre un “restaurant” - unde a inceput aventura, comenzile erau gata destul de greu - pe langa faptul ca ei asa sunt obisnuiti, lucra doar un bucatar pe un aragaz cu 1 sau 2 ochiuri, deci ce sa ceri sa mearga treaba mai repede, POLE POLE. 
Am stat destul de mult timp, astfel ca atunci cind am ajuns la KAE BEACH se intuneca – fiind situata aproape de ecuator, cam la 17:00 – 17:30  incepea sa se intunece. 



O plaja minunata, cu bar pe plaja - preturile piperate, dar ne-am bucurat la fel de nisipul fin, de muzica si din nou norii au decis ca trebuie sa ne intoarcem cu alta ocazie pentru a vedea apusul. 

Ultima zi a venit. Pentru ca rugasem participantii la excursie sa aducem fiecare ce putem (jucarii, haine, dar in special caiete, creioane, culori ) - am mers in satul de langa locatia noastra, alaturi de “liderul” satului pentru a imparti lucrurile aduse copiilor din sat. 



Emotii, de toate felurile, ganduri cum poti sa faci sa ajuti mai mult, copii care zambeau cu toate ca nu aveau de niciunele, o scoala cat living-ul nostru (si sa nu va imaginati ca livingul are 100mp) impartit in 3 incaperi, cu o “tabla” pe perete si ATAT, cu fetite putin mai mari la care citeai in ochi ca-si doresc altceva decat ceea ce aveau acum si bucuroase ca au primit caiete si creioane. 
Ei nu au banci in scoala - probabil stau pe jos (era sarbatoare si scoala era “inchisa”), dar asa am presupus pt ca nu se vedea nimic, iar in loc de geamuri niste gratii. 


Si asa ne-am incheiat aventura in Zanzibar, care te incanta cu albastrul oceanului, te bucura cu nisipul fin si alb, dar te face sa te gandesti mult la ce ai tu acasa si cand te gandesti ca esti nefericit sau ca nu ai tot ce-ti doresti ar trebui sa mergi intr-o excursie in Zanzibar. 


SOURCE AND TAGS