Safari si plaja in Kenya



Safari si plaja in Kenya.
Dupa un zbor lung, am ajuns in Nairobi, unde am fost asteptati de ghidul nostru Sammy – pentru safari. Prima noastra oprire a fost in Amboseli Park (de la Nairobi aeroport – drumul a durat aprox 5 ore, cu jeep-urile).
Pe drum, eram precum niste copii, uimiti ca vedem animalele pe marginea drumului: girafe, zebre, gazele si binecunoscutii magarusi. 


Pentru ce este faimoasa Kenya ? Ceai, cafea, maraton (au unii dintre cei mai buni atleti din lume) si....safari.
 Este o experienta pe care fiecare om al planetei ar fi minunat daca ar avea ocazia sa participe. Sa vezi animalele in libertate, in mediul lor natural, cum s-au obisnuit cu oamenii, cu masinile, si nu se simt neaparat deranjate, dar din pacate din ce in ce mai multe animale mor ( acum nu mai sint vinate – decit de braconieri) dar mor din cauza setei.
Kenya este una din tarile puternic afectata de seceta. Kenya mai este cunoscuta si pentru MASAI – acestia traiesc impreuna cu animalutele lor si migreaza intre Kenya si Tanzania.
 In Amboseli, am avut cort cu vedere la cel mai inalt munte din Africa – Kilimanjaro, un complex in plina natura, cu maimuticile care misunau peste tot, cu piscina, restaurant – si o mincare extrem de gustoasa si variata.


 Dupa ce ne-am “odihnit” – la piscina, am plecat in prima tura de vizionat animalute in parcul Amboseli – si au fost din abundenta girafe, elefanti, bivoli, maimute, pumba (porci mistreti) , cheetah, flamingo, hipo, zebre, hiene, struti, egrete, rate.




Perioada ian – feb se spune ca este cea mai calduroasa din an, si in aceasta perioada toate animalele au puiuti – este un deliciu sa vezi puiutii si nu te mai saturi privindu-i.
 
Urmatorul parc in care am ajuns ( dupa aprox 4 ore de mers, pe un drum destul de zdruncinat) a fost Tsavo West, am avut o oprire la Mzima Springs – de aici prin conductele facute de englezi in 1945, se alimenteaza Mombasa cu apa potabila. Izvoarele vin din Kilimanjaro.
 La aceasta oprire – am fost insotiti de un militar inarmat, am putut sa bem apa din inzvoare, dar cu mare grija pentru ca aveam crocodilii si hipo la pinda. Au facut un felul de observator sub apa ( cu geamuri ) – pt a vedea pestisorii colorati. Maimutele erau si ele peste tot cu puiutii agatati de pieptul mamelor.
 Cind am ajuns la Nguria lodge, parca eram invitati la masa cu animalele – acestea se aflau la citiva metri de noi, veneau sa se balaceasca in baltile aflate in curtea cazarii. Seara, dupa o tura de vizionat animale, intr-o zona cu dealuri si peisaje foarte frumoase, surpriza....cheeta a venit la masa chiar la citiva metri de noi – toti stateam si pozam, filmam, si nu ne venea sa credem ca un leopard este la citiva metri de noi.


 Aventura a continuat spre Tsavo East – englezii au declarat parc national in 1948 – Man Eaters – lei mincau oamenii pentru ca oamenii de culoare si indienii nu aveau corturi – ei dormeau afara. Englezilor le-a venit ideea sa faca o inchisoare pentru ca stiau ca cine evadeaza va fi mincat de lei.

Ne-am oprit la vulcanul stins Shetani lava care era intr-un contrast fantastic cu drumul rosu - datorita solului plin de minerale. Se spune ca aceata lava s-a format cu 500 ani in urma, localnicii vazind “focul” erupind si curgind pe pamint au crezut ca este diavolul.
 

 Rock Dada – este un platou cel mai vechi ( in sezonul ploios este ca un baraj iar animalele fac baie). Pe vremuri cind elefantii erau omoriti, pieile lor erau puse la uscat pe Rock Dada. Am vaut un soi de caprioare Watapa – pe care nu le maninca nici un animal salbatic, deorece atunci cind mor devin otravitoare. In acest parc am vazut multe familii de elefanti. Pentru ca trec conductele de apa pe acolo, acestia sapa dupa apa, si de multe ori sparg tevile. Un lucru pe care nu l-am stiut despre elefanti este ca acestia dorm ziua, in picioare – niciodata nu stau intinsi.
 
Leii actioneaza doar 2 ore/ zi in rest dorm, si am avut ocazia sa vedem peste 12 lei care dormeau precum pisicile in diverse pozitii. Leii nu ataca cind nu sint flaminzi.

Taita hills sint dealurile care imprejmuiesc maiestuos parcul Tsavo East – care se intinde pe 11.000 kmp si care iti ofera o priveliste minunata.
In aceste parcuri am vazut si baobabi, si arborii cei mai fotografiati cind vine vorba de safari – ACASIA.


De asemenea, nu stiam cum arata "casele" termitelor, o adevarata constructie - care mai de care mai mari si mai frumoase. De obicei ele incep sa construiasca linga o tulpina. 


 Cind sa mergi in safari?
 In perioada Ian -Feb toate animalele au puiuti si este un minunat spectacol sa vezi micii elefantei cum se clatina, sau puiutii de girafe, zebre si lei, iar maimuticile agatate de pieptul mamelor lor sint un deliciu.
 In per Martie – Mai este sezonul ploios si nu este indicat sa se mearga in safari, pentru ca nu se vad animale.
 In perioada Iunie – August se intimpla migratia animalelor si este un spectacol grandios.
 Ce am mai “invatat” in aceasta experienta, este ca cele mai grijulii sint mamele elefant, iar cele mai putin grijulii sint mamele girafa. Chiar am avut de-a face cu o mama elefant cu cei mai mari fildesi pe care i-am vazut vreodata, care s-a pus in fata masinii si vroia sa ne atace pentru a-si proteja familia, doar ca acesti ghizi minunati stiu cum sa actioneze astfel incit noi sa ne simtim in siguranta si animalele sa ne lase sa trecem.
 
Am lasat experienta din safari si am pornit spre Mombasa, unde am fost cazati la un hotel foarte bun de 5*, iar mincarea aici a fost printre cele mai delicioase de la fructe de mare – unde am avut de la tot felul de pesti, caracatita, calamari, lobster, vita facuta intr-un fel de ti se topea in gura, mincare thailandeza preparata pe loc, dimineata culegeau nucile de cocos, si apa de cocos ne era servita, masala tea – este ceaiul – amestecat cu putin lapte de care m-am indragostit – acest ceai contine: ghimbir, cardamom, piper negru, cuisoare, nucsoare, scortisoara ).
  Acest complex avea 3 piscine, una si cu un tobogan de apa, loc de joaca pt copii, animatori si club pt copii cu virsta intre 4 – 12 ani, gradina unde puteai sta pe sezlong ( nu erau sezlonguri pe plaja – din cauza fluxului si refluxului ), mai multe baruri, si un SPA , intr-un minunat loc in gradina – totul a fost absolut perfect.
  

Am facut o excursie in Mombasa pt tur oras , unde ce a fost cel mai frumos , in afara de templele hinduse, wood carving village - era un loc foarte intins, cu sute de persone care ciopleau in lemn de abanos, sau trandafir, sau din lemn de cocotier ,fara nici o schita, fara un model in fata – si este incredibil ce iesea din miinile lor.
  

Am vazut arborele de abanos – care nu ai crede ca este abanos, asa – pe dinafara, ce mai are distinct este ca nu se poate scutura – oricit l-ai impinge, sau ai vrea sa-l misti – acesta este ca o stinca. Aici cooperativa le aduce materialele si aceasta primeste 20% din profit, iar oamenii care muncesc au 80% din profit.


Tot aici am vazut NEEM tree – frunzele acestui copac, fierte sau pur si simplu mestecate, vindeca 40 boli printre care si malaria si febra.

 In turul de oras am ajuns si la Fort Jesus si la Elephant Tusks, iar in parcul orasului erau pomii de mango plini de lilieci. Nu am vazut niciodata atitia lilieci, poate si din cauza ca in Europa acestia stau mai mult in pesteri, la intuneric.

 Intre 1890 si 1920 au avut si tramvai prin orasul vechi, adus de englezi. Ce mai este interesant, la restaurarea cladirilor ei platesc 20% si Unesco le da diferenta de 80%.

 O alta excursie a fost sa vedem delfinii si sa facem snorkelling – am prins o zi cu vinticel, in KISITE / Mpunguti park. De unde am stat noi, drumul cu masina a fost destul de lung pentru ca este un trafic incredibil, am traversat si cu ferry ( traversarea dureaza doar 3-4 minute ), dar se face coada foarte mare pina ajungi sa te imbarci pe ferry. De la hotel pina la locul unde am luat barcile – am facut cam 2 ore la dus – si cam 3 ore la retur, excursia cu barca a durat cam 3-4 ore, am avut fructe, apa incluse, pe urma am avut prinzul – fructe de mare, cartofi, apa. Excursia afisata costa 160 usd/ pers, dupa negocieri ajungi pe la 90 usd/ pers – din punctul meu de vedere nu merita acesti bani.

Pentru a ne reintoarce in Nairobi, am ales trenul – la clasa I ( noi nu avem trenuri care sa arate asa ), loc super spatios intre scaune, cite 2 pe fiecare rind, aer conditionat, si au si vagon restaurant – dar trec cu caruciorul cu mincare si bautura prin toate vagoanele.

 Din tren, cand am traversat Tsavo East – am vazut din nou animalutele frumoase, si am recunoscut locurile pe unde am mers cu jeep-urile. Durata drumului Mombasa – Nairobi – 5 ore. Gara din Mombasa arata precum aeroportul. A fost si aici o experienta. Dupa ce am ajuns in parcare, este un loc amenajat, in care ne lasam bagajele in linie si noi stam la 1 m de ele, si vin ciinii sa miroasa ca sa depisteze daca trasnportam ceva ilegal. Dupa acest control, se printeaza biletele de tren care sint nominale si urmeaza un alt control – scanare bagaje si verificare documente pasaport si bilet. Exista mai multe sali de asteptare, pe 2 etaje, restaurant, magazine – foarte civilizat, iar daca nu doresti sa mergi personal la magazin sau restaurant sint zeci de persoane care te ajuta si-ti iau comanda si aduc mincarea.
 

 In Nairobi, am avut cazarea intr-un hotel unde a fost cazata si regina Elisabeta ( chiar inainte de incoronare). Cei de la paza hotelului nu ne-au lasat sa iesim din perimetrul hotelului ( pentru ca era seara ) si nici sa stam cu telefoanele in miini pe strada. Sint foarte atenti cu turistii lor.

 Citeva informatii despre Kenya
 In Kenya, salariul mediu este undeva intre 300 – 500 usd / luna, cei mai bine platiti fiind politistii, profesorii si doctorii. Exista scoli de stat care sint gratuite, scoli private intre 100- 300 usd / trimestru. Liceul este cu boarding- duc copii la inceput de trimestru si ii iau la sfirsitul trimestrului cind au vacanta. Cite o materie dureaza 2 ore, pe urma masa, iar 2 ore, iar masa. De la 4-5 fac teme. La 5 termina si au o ora libera, pe urma iau cina, si dupa cina studiu individual pina la 10:00 cind se da stingerea.
 Cei mai multi kenieni prefera scolile private, si absolut toate scolile au o uniforma.
 Populatia Kenyei – este de aprox 45 milioane, In Nairobi traiesc aprox 4,5 milioane, in Mombasa aprox 1,5 milioane. Din totalul populatiei 80% sint crestini, 15% musulmani, 5% hindu.
 Benzina are un cost de 175 shilling ( aprox 1,4 usd / l ) , motorina 160 shilling 1,28 usd/ l ) ,

 Schimb valutar: In aeroport , ca si in Zanzibar, cursul este unul dintre cele mai bune.
 1 usd = 124 schillingi 1 eur = 127 schillingi
 Sint destul de multe locuri unde poti achita cu cardul – iar cursul oferit de Revolut este unul foarte bun.

 Viza si vaccine
Inainte cu 10 zile de plecare – am completat formularele pt obtinerea vizei – costul a fost 55 usd/ pers.
Copiii pina in 16 ani nu platesc taxa de viza.
 Pentru aceasta trebuie sa aveti pregatite fotografie ( noi am facut la perete in casa ), vouchere, bilete avion, pasapoarte – poze la toate acestea ca trebuiesc incarcate si merg doar daca sint poze.

Vaccinul impotriva febrei, holerei, etc este optional. Jumatate din grup si-au facut , jumatate din grup nu si-au facut.
 Acesta devine obligatoriu atunci cind intentionezi sa vizitezi mai multe tari din Africa ( sa treci dintr-o tara in alta, in aceeasi calatorie ).

 Aceasta experienta a meritat din plin.
 Copiii ca si adultii au fost foarte incintati de safari, deci nu sint motive pentru care sa nu va luati copiii in aceasta experienta ( am avut copii in grup de 4,5,11, 14 ani ).



 In Kenya oamenii sint foarte sociabili si nu stiu cum sa te faca sa te simti mai bine.

 Acum, imi doresc si parcurile din nordul Kenyei in perioada iunie – august cind este migratia.

 Avem o planeta minunata, pe care e bine ca fiecare din noi s-o pretuiasca, si sa ajute la pastrarea ei in cea mai buna forma.

 Fiecare din noi poate schimba in bine.

Misiunea mea este sa aduc bucurie cit mai multor persoane prin calatoriile pe care le organizez.

SOURCE AND TAGS