Minivacanta in Comandau


Minivacanta in Comandau  – sau cum să ai o minivacanță de iarnă ca în povești
- ce să urmărești atunci când vrei să trăiești iarna pe uliță? 

In aceasta vacanta, avem o fetita care incepe scoala in 03 ianuarie si nu putem pleca dupa sarbatori, asa ca am ales sa mergem 2 nopti intre sarbatori , ca sa ne putem bucura de putina zapada. Am ales Comandau pentru aceasta minivacanta de iarna de 2 nopti. 



Cand ajungi in Comandau, pornind dinspre Covasna, mergi 17 km prin padure, un drum forestier usor accesibil si celor care nu au masini 4x4, de o frumusete rara. Drumul nu este asfaltat iar pe timp de iarna trebuie un pic de atentie la drum, pt ca nu se da cu solutie salina, ci se intra doar cu lama …si se poate face gheata pe jos. 

Cazare Comandau – recomandarea noastră

In Comandau, noi am fost cazati la KOMANDO CAMP, care este Scoala de Traditii populare, este un complex cu 2 cladiri pt cazare. 

Una din cladiri (cea in care am fost cazati) are 8 camere, living si bucatarie (echipata cu filtru de cafea, frigider si cuptor cu microunde), cealalta cladire este dotata cu 12 camere si living. Intre cele 2 cladiri se afla un foisor foarte mare, si de asemenea oaspetii se pot rasfata chiar si iarna cu o baie in ciubar.
Toate camerele au grup sanitar propriu. 



Tot aici gasim de inchiriat snow mobile – 250 lei / ora, dar noi nu am avut norocul sa ne plimbam – pt ca nu am gasit zapada de minim 40 cm, asa cum trebuie pt a functiona aceste snowmobile. 



Atracții turistice Comandău – alege să observi frumusețea rurala
Satul are o populatie de aprox 1000 persoane. 
Cand mergi pe ulitele satului te simti ca si cum timpul a ramas in loc, nu exista nimic rau in lume si totul este de o frumusete simpla.



Am facut o drumetie – aprox 2,7 km dus si 2,7 km intors – pana la Manastirea Prodromita, o manastire micuta situata pe un deal, intr-o curte linistita, frumoasa, unde ai vrea sa poposesti mai mult timp, sa te lasi cuprins de toata acea liniste care exista acolo. Drumul pana la manastire este usor.
Manastirea poarta hramul Icoana Prodromita – si are sarbatoarea in 12 iulie si Sf ierarh Nectarie din Egyna – care se sarbatoreste in 9 noiembrie. Este una dintre acele atracții turistice , demne de vizitat.
Manastirea a fost ridicata in anul 2016 (lucrarile au inceput in aprilie, iar in noiembrie au fost finalizate). 

La intoarcerea din drumetie – ne-am oprit la restaurantul satului – o cladire din lemn, unde se strang toti oamenii – sateni si turisti pt a manca. 
Portiile, asa cum ne-am obisnuit in Ardeal, sunt mari, niciodata ciorba nu vine la farfurie ci te servesti singur din bolurile care contin cu siguranta mai multe portii decat ai comandat. Noi am mincat ciorba de burta, copiii ciorba de legume cu porc si ei si-au mai luat snitel cu cartofi prajiti (acestia nu erau din cei congelati). 

Ne-am intalnit cu mai multi oameni care inchiriasera ATV-uri, si mergeau sa se plimbe  …noi nu am avut norocul sa prindem ATV-uri libere, deci nu am experimentat acest lucru, de data aceasta. 

In centrul satului se afla un parc, cu o mica tiroliana, iar copiii satului facusera mici partii acolo, asa ca ne-am dat cu saniutele in seara aceea, iar copiii radeau, se jucau, se simteau copii – altfel decat sunt in mod normal in Bucuresti. Erau liberi si fericiti. 



In urmatoarea zi, am mers pe partia de saniute si am experimentat, ca de fiecare data cand ma urc pe sanie, bucuria copilareasca de a “zbura” cu saniuta. 



Exista si o partie de schi cu dificultate usoara, care acum nu era functionala se lucra la statia de teleschi. 

Daca doriti un sejur intr-ul loc rupt  parca dintr-o carte de povesti, cu aer foarte curat  va invitam sa experimentati citeva zile in Comandau, acolo unde găsești peisaje de vis si liniste.



Din Bucuresti, drumul este anevoios din cauza traficului de pe Valea Prahovei... adica am facut aprox 5 ore la dus – cu mai multe opriri la benzinarii (prin Valeni, Cheia) si 6 ore la retur pe Valea Prahovei – cu o singura oprire la o benzinarie. 

Bineinteles ca ajungand in acest tinut, ne-am intors si cu painea traditionala ardeleneasca cu cartofi – care era calda atunci cind am cumparat-o si cu binecunoscutii kurtos colac. 

Avem o tara minunata, care merita explorata si cunoscuta. 


SOURCE AND TAGS