INSULA EGYNA sau insula fisticului


insula-egyna



INSULA EGYNA sau insula fisticului 

De citiva ani tot imi doream sa ajung in aceasta insula, dar cumva nu s-a intimplat pina in acest an, 2023 si cred ca a venit atunci cind a fost momentul potrivit. 

Am avut citeva modificari ( avion, pe urma implicit si cazarile )  pentru ca asa sint aceste vremuri, ceea ce a facut sa alegem sa avem o noapte in Atena astfel incit a doua zi sa luam ferry boat-ul la ora 12:30 spre Aegina. 
Drumul cu ferry dureaza aproximativ 1 ora si 10 minute si costa intre 10,5 eur si 20 eur / pers / sens. 

Scopul principal al acestei calatorii in Aegina a fost sa ajungem la Manastirea Sf Nectarie. Din portul Aegina am luat un taxi ( 10 eur ) pina la Manastire si am facut aprox 15 minute. 



Am ajuns la Manastirea Sf Nectarie – la bisericuta mica de sus, unde este si camera unde a locuit Sf Nectarie, locul in sine fiind plin de atita liniste, incit simti ca nu mai ai nevoie de nimic altceva. 
Aici fiecare pelerin  face ce simte, eu m-am umplut de liniste, de pace dupa care am mers si la Catedrala care s-a construit la poalele dealului care duce la aceasta bisericuta mica. 

Am plecat spre cazare, in zona Agia Marina – aprox 15 km ( 15 eur / taxi ). 
Am decis sa inchiriem masina, pentru a putea colinda insula 40 eur / zi – fiind full sezon. Pentru 3 zile de batut insula in lung si in lat, cei de la care am inchiriat ne-au recomandat sa bagam benzina de 20 eur si ne-a ajuns. 

Si am inceput explorarea insulei.
Am mers mai intii la templul Atenei Afaia, este foarte bine conservat, fiind asezat pe virful unei coline impadurita din N-E insulei. Intrarea la acest templu este 6 eur / pers.



Am continuat drumul spre plajele din Vagia si Souvala – la aceasta din urma am si ramas, apa avind culoarea tuquaz, cu valuri, temperatura apei era destul de ridicata. 
Plaja este de nisip, si este amenajata cu sezlonguri si umbrelute si are si o terasa asa ca poti sta toata ziua la aceasta plaja. 



Noi am continuat drumul si am mers sa mincam, vis-à-vis de Manastirea Sf Nectarie la taverna MESOGIA CON – condusa de dna Dorina, romanca stabilita de 30 ani in Grecia, care a arborat steagul Romaniei la intrare. 
Mincarea a fost preparata repede, si a fost gustoasa, iar taverna este asezata intr-o gradina foarte frumos amenajata.



Pentru ca mai aveam timp pina apunea soarele, am mers si la Perdika – plaja tot de nisip, intrarea in apa era lina, dar erau destul de multe barci, iahturi, ferry, este o plaja neamenajata. 



Din Perdika se fac excursii in insula Moni – o insula nelocuita, fiind un paradis natural, un loc popular pentru scufundari si snorkeling iar plaja este frumoasa, inconjurata de pini, linistita, izolata si neamenajata. 

Serile le-am petrecut in statiunea Agia Marina, plina de turisti, majoritatea erau greci care venisera in minivacanta de Sf Maria. 
Multe taverne, muzica, magazinute, asa cum sintem obisnuiti sa vedem in Grecia. 

Urmatoarea zi am inceput tot cu Souvala, pentru plaja si apa turquaz, dupa care am continuat incursiunea la Manastirea Hrisoleontissa care se afla situata pe virful muntelui Oros. Drumul pina acolo este spectaculos, sint si citeva serpentine, este drum asfaltat, in unele locuri fiind mai anevoios. 



La Aceasta biserica se spune ca s-ar afla o icoana facatoare de minuni unde  Sf Nectarie mergea foarte des sa se roage.
Aici am avut un sentiment de pace foarte puternic, de libertate, de iubire – aceste senzatii nu le-am mai simtit niciodata si nicaieri. 
Bisericuta este mica, este o manastire de maicute care se gospodaresc singure, cresc si pauni.  

 Ne-a spus de aceasta bisericuta, dna Dorina de la taverna si ii sint foarte recunoascatoare pentru acest lucru. 

La returul spre cazare, ne-am mai oprit la o plaja amenajata, Gini ( sezlongul costa 7,5 eur / persoana ) , apa era foarte frumoasa si aici, iar aceasta plaja era dotata si cu rampa de intrat in apa pentru persoanele cu dizabilitati si de asemenea aveau si acces la dus in capatul de pe plaja al rampei. A fost singura plaja unde am vazut aceasta amenajare si m-a bucurat grija lor si pentru oamenii care se deplaseaza in scaune cu rotile. 



In ultima zi ne-am propus sa ajungem la plaja PORTES- dar a ramas de vizitat pentru data viitoare – o plaja nepopulata si cu apa cristalina.

In schimb am ajuns in virful muntelui in satul Portes, care avea citeva casute, nelipsitele taverne si biserica satului. 



Satucul parea intr-o liniste, de parca nu ar fi fost locuit , dar am intilnit citiva localnici – unii dintre ei virstnici. 
Dupa aceasta incursiune, am continuat drumul spre Aegina si am trecut prin satul Tzikides unde au aparut case moderne, am intilnit multe livezi de fistic. Acesta se culege in perioada imediat dupa Sf Maria ( 15 august ). 



In orasul Egyna se poate face plaja si baie in mare, fiind atit plaje amenajate cat si plaje neamenajate.



Mesele la restaurant au costat aprox 15 eur / persoana

Si a venit momentul sa ne despartim de aceasta insula minunata, dar nu inainte sa cumparam fistic (foarte bun) si produse din fistic (nutela de fistic ii spuneau, sau rulouri umplute cu crema de fistic) direct de la producator
 (e-shop fistikato.gr ) - un om dedicat, care stie sa atraga cumparatorii - ne-a oferit spre degustare toate produsele pe care le avea - si a fost destul de greu sa alegem doar citeva ( din cauza spatiului din bagaj ). 

Din Portul Pireus am plecat cu autobuzul X96 catre aeroport – drumul a durat aprox 50 minute, si costul biletului este de 5,5 eur.




SOURCE AND TAGS