Calatorie in Cuba




Cuba este magie, Cuba este traire, Cuba este simtire. 

Calatoria in Cuba, a inceput din Madrid, unde ne-am imbarcat la cursa Iberojet – sint curse charter saptaminale, aeronavele sint ok o combinatie intre aeronave de linie si low cost, dar ne-au dus si ne-au adus cu bine. Am avut 2 mese in avion, iar calatoria a durat 10 ore la dus si 8 ore si jumatate la retur. 
Pe aeroportul din Havana, dupa verificarea documentelor ( pasaport valabil 6 luni, viza, certificat medical, asigurare medicala), am preluat bagajele si ne-am intilnit cu reprezentantii companiei pentru a ne face transferul la hotel Tryp Havana by Melia- una dintre cladirile cele mai inalte din Cuba si fosta proprietate a lantului Hilton. Camerele mari, curate – dar putin cam obosite, apa calda ( fierbinte ) nu am prea avut,  camerele erau dotate cu fier de calcat, masa de calcat, aer conditionat. Sint camere cu vedere la mare cit si la piscina. Micul dejun bufet a fost bun.. 
 
In acest moment, cubanezii nu o duc foarte bine, ei regretind timpurile trecute, cind exportau zahar in toata lumea dar in special in URSS si primeau absolut “de toate” cum ne-au spus ghizii locali.
Dar faptul ca acum nu mai este asa bine ca in trecut nu-i face sa uite sa cinte, sa danseze si sa se bucure de viata. 
In pandemie treaba s-a agravat foarte tare, deoarece 70% dintre cei care lucreaza in Cuba sint angajati in turism, si daca turismul a fost “inchis” – foarte multe familii au avut de suferit. 
Cetatenii din Cuba primesc alimente pe cartela, cum era “pe vremuri” si in Romania.
Au mari probleme cu electricitatea, astfel incit in ultimii ani au inceput sa monteze panouri solare. 

Cind sa calatoresti in Cuba? 
Lunile dry ( uscate ) sint din Noiembrie pina in Mai, temperatura fiind de aprox 28 grade
Perioada cu tempereturi mai ridicate, si ploi dese este intre lunile Iunie si Octombrie

Cu ce bani sa mergi in Cuba? 
Poti avea EUR si USD, ei au acelasi curs pentru ambele monede. Pentru noi este mai bine sa mergem cu USD. 
Cursul de stat ( care se intilneste in toate locurile care apartin statului ) – este de 120 peso pt 1 USD  sau 1 EUR 
In alte locuri – unde achiti cu usd sau eur, restul il poti primi in peso – la curs de 250. 
Nu este indicat sa schimbati bani pe strada. 
Sistemul de invatamint in Cuba este de cite 3 ani. Scoala primara – 3 ani, scoala gimnaziala 3 ani, scoala preuniversitara – 3 ani. Dupa acesti ani, barbatii fac obligatoriu stagiul militar – 3 ani, dupa care merg la facultate sau se angajeaza.

HAVANA 

Havana este considerata una din cele mai bune destinatii turistice din America Latina, fiind un oras 100% sigur, plin de viata si de culoare.
 
Ca sa cunosti Havana si sa simti pulsul orasului tot ce ai de facut este sa mergi pe stradutele pietruite, sa observi detaliile cladirilor, sa te bucuri de mediul autentic cubanez cu muzicieni la fiecare colt de strada care parca te invita sa dansezi si sa te bucuri de viata si de cladirile colorate. 

 

Orasul vechi ( Havana veche ) – este declarat patrimoniul Unesco inca din 1982 si fiecare turist ar trebui sa ajunga aici pentru ca este renumit pentru pastrarea artei si culturii cele mai pur cubaneze. 

Pentru descoperirea in profunzime a Orasului Vechi noi am inceput prin a vizita toate cele 4 piete coloniale care sint conectate intre ele prin numeroase stradute. 

Piata Armelor este locul fundatiei orasului. 
Fortareata sa, creata sa protejeze orasul, dar cind a fost construita initial a avut 2 greseli (nu avea spatiu unde sa se antreneze si era prea departe de port ). Cind si-au dat seama de greseli au construit o noua fortareata fara nici o greseala, dar dupa aceea nu a mai atacat nimeni. 
Tot aici se afla si Castelul Regal – care este declarat patrimoniul UNESCO, pina in 1920 a fost Palatul Presedintelui, iar acum este muzeu. 
Prin fata acestui palat dalele de pe strada sint din lemn – deoarece dupa amiaza cind faceau siesta nu vroiau sa auda zgomotele de la cai pe dalele de piatra.

Piata Francisco Asisi era considerata km 0 a Havanei. Este inconjurata de cladiri antice, restaurante cu mese in aer liber, tot aici se afla si Biserica San Francisco Asisi si avind deschidere la mare – tot aici se afla si Terminalul Sierra Maestro – unde sosesc si pleaca vasele de croaziera.

Piata Catedralei, aici gasim Catedrala De San Cristobal, iar in aceasta piateta o intilnim pe Seniora Habana ( Adelaida ) – este protectoarea femeilor. La cei 81 ani ai ei ( pe care nu-I arata deloc ) o vedem in fiecare saptamina imbracata in alta culoare, iar daca vorbesti spaniola iti “citeste” in carti, si-ti poate spune multe lucruri interesante.
 
Piata Vieja, in aceasta piata mi-a placut cel mai mult mie. In momentul in care am ajuns, copiii de la scoala din aceasta Piata erau afara, la ora de sport – cita incintare pe ei ca au primit dulciuri, dar nu inainte sa primeasca aprobarea profesorilor lor. 
In aceasta Piata, ai impresia ca absolut toata lumea are loc pe acest Pamint. Copiii care-si faceau ora de sport, turistii care se plimbau, muzicantii care cintau, si tinerii care te invitau sa bei o cafea la una din minunatele terase. 
 
Tot pe aceste sradute, din orasul vechi, am avut si lectiile de salsa – la www.salsaencasa.com – recomand sa aveti experienta claselor de salsa. 

El Malecon este un simbol al orasului fiind promenada de-a lungul marii, unde poti admira apusul, asculta muzica si sa auzi si valurile. 

Un alt Must Do in Havana, este plimbarea cu masinile de epoca, astfel am ajuns in cartierul Vedado unde simti ca ai ajuns in alt oras. 
 
Acest cartier este situat in apropiere de Piata Revolutiei, are strazi rezidentiale care sint total altfel decit cele din Orasul Vechi. Cladirile sint diferite de la case in stil classic, pina la cladiri Art deco. 
Aceasta parte a orasului reprezinta central economic si commercial al Havanei. 
In Piata Revolutiei se afla Ministerele si cel mai cunoscut monument din piata este cel din centrul pietei - Memorialul in cinstea lui Jose Marti care privid de sus se vede ca o stea. 

Cind Fidel Castro tinea discursuri in aceasta piata se adunau peste 40.000 de oameni, iar cel mai lung discurs a fost de 7 ore. 
Nu exista pe tot teritoriul Cubei, nici un monument cu Fidel Castro deoarece chiar inainte sa moara a cerut sa nu fie construit nici un monument cu el. 
Tot cu masinile de epoca am ajuns si la Statuia lui Hristos din Havana, care este situata peste golf de Havana, in satul Casablanca, de unde avem o panorama foarte frumoasa asupra Havanei. 
Statuia a fost construita din 77bucati de marmura, are 23m inaltime. 

In apropierea hotelului Tryp Havana, se afla si Callehon de Hamel – este o strada pietonala, cu pereti decorati cu picturi murale, cu muzica pe strada. Iar daca ai ajuns aici e musai sa bei Negron ( miere, lamiie, busuioc, apa, lichior Legendary ) – care este un cocktail African. 

Dupa ce ne-am facut idée despre Havana, am pornit sa exploram si alte zone. 
Astfel am ajuns in Vinales dupa un drum de aprox 3 ore,  Parcul National Vinales este patrimoniu UNESCo din 1999. Aici esti inconjurat de natura, iar de la punctul de belvedere Jasmine View Point poti vedea toata Valea Vinales. 

Vinales este cunoscut pentru plantatiile de tutun, deci nu puteam rata o vizita la plantatie, unde primesti informatii despre tot procesul fabricarii trabucurilor ( de la insamintare in sept – oct, sau noi - dec, crestere – cind aucrescut de 15 cm se muta intr-un loc mai intins si dupa 2 luni de crestere se taie virfurile pentru a incepe sa creasca in latime nu in inaltime, uscare – in casa de uscat pentru 3 luni  dupa recoltare, pina la rularea lor ca sa devina trabuc ). Dupa aceea esti invitat sa incerci un trabuc sis a cumperi daca doresti sa faci un cadou ( costul trabucurilor este de 7-8 usd / bucata, iar daca se cumpara mai multe cutii – acestea avind 15 trabucuri, se fac reduceri ). 
In aceasta zona pamintul este de culoare rosiatica datorita fierului care se gaseste in sol, si satenii cultiva pe linga tutun, yuca si cartofi. 

O alta vizita in Vinales, este la Cueva del Indio – o pestera faimoasa pe care o poti traversa pe riul San Vicento cu barca, catre o veche asezare indigena. Riul are o adincime de 6m. 
Din 1962 au inceput sa foloseasca pestera pentru vizite turistice. Stalactitele au diferite forme de pesti, caluti de mare, crocodil, o fata de om. 
programul de vizita este intre 9 – 17:30. 
 
Tot in Vinales, putem vedea MURAL DE LA PREISTORIA – este o picture murala care prezinta evolutia- a durat 1 an doar sa se curete pietrele si 3 ani au pictat 19 persoane – intre 1960 – 1963. 
La intoarcere aveam bateriile incarcate de toata natura si de toate locurile vizitate. Am revenit in Havana – inca 3 ore cu masina. Trebuie sa adaug faptul ca aceste locuri merita cel putin 2-3 zile de stat – pentru a putea explora Parcul ori la pas, ori pe bicicleta. 
 
Din Havana spre Varadero – drumul dureaza aprox 2 ore si jumatate. 
Peninsula Varadero are doar 24 km lungime si sint 57 hoteluri, acum 20 ani existau doar 6 hoteluri. 
Am avut cazare la hotel Melia Marina – un hotel ok, camere spatioase, curate, in sistem all inclusive. 
Avantajul de a sta la acest hotel este Marina de unde se pleaca si in croaziera, si statia pt autobuzele HOP ON HOP OFF – care costa 5 eur si poti merge in orasul Varadero sa te bucuri de Pietele artizanale. 
 
Ca sa ajungi la plaja traversezi  o pasarela si ajungi la apa tuquaz, calda, din care nu ai mai vrea sa iesi. 
Ca la orice hotel all inclusive, au si echipa de animatori, care te invata pe plaja sa dansezi salsa, rumba, la piscina fac tot felul de jocuri si seara au program artistic. 
In Varadero am avut 6 nopti cazare suficiente pentru a te bucura si de plaja, si pentru a face si excursii. Iar pentru tineri, sint foarte multe cluburi in care poti exersa salsa si sa te bucuri de energia locului. 

Croaziera in care am participat a fost cu sesiune de snorkeling, dupa care in mijlocul oceanului ne-am oprit la o “piscina” – unde am inotat cu delfinii, am fost ridicati de delfini si lasati sa cadem in apa, interactiunea cu aceste finite minunate nici nu poate fi descrisa – trebuie doar experimentata, dupa care am ajuns la insula Cayu Blanco unde am avut timp pt plaja si prinz delicios. Pe catamaran, am avut bauturi incluse tot timpul. 
  
Costul acestei excursii a fost de 101usd/ pers, si a inceput la 9:30 si s-a terminat la 17:00 
pentru plimbarea pe delfini a mai fost un cost de 10 USD , iar pentru ridicarea in aer de catre delfini inca 20 usd. 

El Nicho si Trinidad – in prima faza, am zis ca este o excursie de genul kamikaze – durata ei fiind de 18 ore si 700 km. Se pleaca la 6:30 dimineata si returul este la 23:30. 
Se pleaca dimineata la 6:30 si dupa o ora si jumatate de mers se face oprire la Fiesta Campesina pentru o scurta pauza si servirea micului dejun ( un sandvish si suc natural de mango ). 

Dupa inca 2 ore am ajuns la EL NICHO – un paradis natural format din cascade minunate si piscine naturale. 
   
Am urcat pe carari si am traversat podete inguste pina am ajuns la Cascada El Nicho cu o inaltime de 20m, dupa care am avut timp sa facem si baie in acel paradis. 
Am continuat sa urcam pina la punctul de belvedere de unde am putut admira maretia naturii. 
Drumul de intoarcere este diferit dar la fel de spectaculos, pe alte carari si podete.
In acest parc minunat, am avut si prinzul insotit de o bautura si cafea. 

Drumul continua ( 2 ore ) pina la Trinidad – un oras micut dar foarte vechi – fiind primul oras fondat in Cuba.  In acest orasel cu 60.000 locuitori - este mai mult influenta Africana  (religie, bauturi, dans ). 
Este orasul care demonstreaza ca pot convietui in pace mai multe religii. In Piata Mayor descoperim muzeul colonial. 
   
Plimbarea pe stradutele inguste pline cu tarabe cu suveniruri, terasele in trepte, unde muzica te face sa vibrezi, terasele intime si cu un vibe aparte – toate te fac sa te simti minunat. 
Canchanchara este bautura locala in Trinidad ( rom, miere, suc de lamiie ).

Dupa ce am avut timp sa ne plimbam in Trinidad, am pornit spre Cienfuegos ( aprox 2 ore ) – un oras universitar, care are si Malecon ( au facut o copie dupa Melocun-ul din Havana ). Teatrul, Catedrala se afla linga parcul Jose Marti. 
Pentru cina, ne-am oprit tot la Fiesta Campesina ( unde ne-am oprit si pentru micul dejun ), iar de acolo am mai avut 1 ora pina la Varadero. Si in acest fel cu opriri la fiecare ora sau la 2 ore, nu am simtit cum a trecut timpul si am ajuns la hotel incarcata cu super energie. 
Ce as face data viitoare – as sta 1 noapte si in Trinidad ( cazarile sint de la 25 usd / camera / noapte ), ca sa ma pot bucura de muzica si dans pina noaptea tirziu. 

Ce trebuie sa stim – toate excursiile au acelasi prêt peste tot – ele fiind “de stat” – si se achita doar cu cardul. Nu primesc cash.

Ne-am intors in Varadero pentru o ultima zi de plaja, de soare. 
   
Si ca sa ne arate aceasta Cuba minunata, ca-i pare rau ca plecam, ne-a trimis o ploaie cum rar am vazut – receptia hotelului fiind plina de apa.  
Pina la aeroport am facut 3 ore. Aeroportul din Havana, este foarte mic, se achita doar cu cardul. In aeroport nu exista locuri de unde sa-ti cumperi de mincare. Sint citeva magazine cu bauturi, biscuiti, ciocolata si suveniruri. 

Ca o concluzie, Cuba este o stare, o simtire, o intoarcere in timp – ca acum 30 – 40 ani in Romania, cind ne bucuram de orice. Daca mergi in Cuba si-ti doresti lux, iti doresti mincare super variata, nu este destinatia potrivita. 
In schimb daca mergi in Cuba sa simti si sa te simti, daca mergi in Cuba sa inveti sa dansezi salsa, daca mergi in Cuba sa te bucuri de fiecare moment, de culori, de natura, atunci aceasta este destinatia potrivita. 
 
Inca un plus ( pentru ca asa vad lucrurile acum ) – am avut telefonul foarte mult timp doar pe post de “aparat foto” si a fost magic sa nu ai grija telefonului, a internetului, am simtit de parca am stat o luna nu 11 zile. 

Pentru oferte personalizate ma puteti contacta la 0744644548 sau office@jasminetravel.ro .


SOURCE AND TAGS