Ski in Bansko, Bulgaria


   Ski în Bansko, mai exact într-un oraș fondat în secolul al XV-lea, la poalele munților Pirini, la o altitudine de 927 metri deasupra nivelului mării. Poziționat în sud-vestul Bulgariei, orașul se află la o distanță de 160 km de Sofia și 6 km de Razlog. Este o stațiune populară în rândul turiștilor europeni pasionați de schi, fiind pe punctul de a renaște. Bansko s-a dezvoltat având condiții favorabile pentru cultivarea tutunului, dar și din meșteșugurile sale tradiționale.



     În timpul Renașterii Naționale, prosperitatea sa a venit datorită Școlii de Artiști Bansko, care a reușit să își facă un renume internațional. Prin investirea unei mari părți din fondurile sale, în facilități pentru sporturile de iarnă, Bansko a devenit tot mai cunoscut și a ajuns să concureze cu stașiunea Borovet. Marile investiții au fost făcute pentru a atrage turiștii, apărând, în acest fel, și multe hoteluri în stil alpin. 
Stațiunea este potrivită și pentru persoanele pasionate de istorie, existând aici peste 150 de monumente culturale recunoscute oficial, case vechi, cu o arhitectură aparte, care acum sunt transformate în galerii sau restaurante. Pe timpul verii, pentru cei ce preferă plimbările prin sălbăticie, sunt plăcute excursiile prin Parcul Național Pirin, care a fost inclus în lista pentru tururi culturale și naționale UNESCO. 

     Un alt obiectiv turistic de care te poți bucura atunci când mergi la ski în Bansko este Muzeul Nikola Vaptsarov, care deține o colecție de obiecte artizanale în conformitate cu istoria și dezvoltarea orașului, și icoane care fac parte dintr-o colecție de exemplare specifice, în mare parte, secolului al XIX-lea. Unele exponate ale galeriei de artă meșteșugărească sunt și de vânzare.  

     Serile pot fi petrecute într-un cadru liniștit, în restaurantele și tavernele din zonă. Taverna Chardaka este foarte cunoscută datorită mâncărurilor tradiționale delicioase, a poziționării în centrul orașului și a arhitecturii, clădirea având în jur de 150 de ani. Un loc primitor, poate să găzduiască un număr de 300 de persoane în interior și 120 în grădina de vară.
 
   O altă variantă care te va încânta este Dumanova Mehana care se află în apropiere de regiunea Pirin, în interiorul hotelului Dumanov. Vei avea posibilitatea de a degusta vinurile tradiționale și aperitivele, în timp ce trupa restaurantului se ocupă de întreținerea atmosferei. Cele 160 de locuri din interior, la care se adaugă alte 100 de locuri în grădina de vară, și arhitectura excepțională, fac din acest restaurant, locul potrivit pentru organizarea unor evenimente.  
     
     Atracția principală a stațiunii
     Bansko este legat de pârtiile de schi alpine și de traseele montane prin noua gondolă a orașului. Mulți aleg ski în Bansko. Multitudinea de variante din care poți alege cum să-ți petreci timpul pe pârtie, fac din această stațiune locul în care sporturile de iarnă sunt cele mai căutate. 


  Vacanțele la schi sunt mult mai plăcute și mai avantajoase aici, comparativ cu România, stațiunea fiind una ieftină și având multe atracții. Bansko oferă multe facilități și este căutat o perioadă mai mare a anului, prelungind sezonul de schi datorită tunurilor de zăpadă folosite, care asigură zăpada pe aproape toate coastele muntelui Pirin. Sezonul de schi este unul generos, el se întinde de la jumătatea lunii decembrie, până în luna mai.

 

Pârtiile de schi sunt prezente în două centre principale, Chalin Valog și Shiligarnika. La aceste zone se poate ajunge cu ajutorul telecabinei, în aproximativ 25 de minute, ele fiind situate la 10 km distanță de oraș. Pârtiile sunt mari, cu o lungime de 70 km. Dacă ești începător, nu îți face griji, deoarece există și pârtii speciale, cu lungimi de aproximativ 7 km. Echipamentele speciale se pot închiria de aici, iar dacă ai nevoie de un instructor, este de preferat să rezervi un loc înainte, la fel și în cazul ski pass-urilor pentru întreg sejurul. 


    Stațiunea îmbină cu succes istoria sa, cu activitățile sportive, motiv pentru care este un loc perfect atât pentru relaxare, cât și pentru distracție. 

Alege ski în Bansko.


SOURCE AND TAGS